Reklama

Gościmy

Naszą witrynę przegląda teraz 348 gości 





Statystyki

Reklama
HOME OFFICE – czyli jak i kiedy sie zarejestrowac?
Wpisał Kelburn Recruitment   
Czwartek, 31. Lipiec 2008 08:39
HOME OFFICE – czyli jak i kiedy sie zarejestrowac? Od 1 maja 2004 roku obywatele nowych panstw czonkowskich Unii Europejskiej (w tym Polski) podejmujacy zatrudnienie w Wielkiej Brytanii na okres dluzszy niz 1 miesiac zobowiazani sa zarejestrowac sie w Ministerstwie Spraw Wewnetrznych (tzw Home Office) w ramach Programu Rejestracji Pracowników (Worker Registration Scheme, WRS).



Kiedy nalezy ubiegac sie o rejestracje?

Kazdy obywatel podejmujacy prace zarobkowa na terenie Wielkiej Brytanii powinien zlozyc wniosek o uzyskanie swiadectwa rejestracji w ciagu 1 miesiaca od daty zatrudnienia. W przypadku niezlozenia wniosku w wymaganym terminie, zatrudnienie bedzie uznane za nielegalne i moze zostac przerwane.
Pracodawcy zatrudniajacemu pracowników niezarejestrowanych w Home Office grozi kara grzywny w wysokosci nawet 5000 funtów. Dlatego tez chcac uniknac kary pracodawca moze nas zwolnic z pracy.

Jesli obowiazku rejestracji nie dopelni w naszym imieniu pracodawca lub posrednik (np. agencja zatrudnienia) nalezy wowczas zrobic to we wlasnym zakresie.


Kto nie podlega obowiazkowi rejestracji?

  • osoby samozatrudnione prowadzace wlasna dzialalnosc gospodarcza
  • rencisci i emeryci
  • studenci (nie podejmujacy pracy zarobkowej)
  • osoby posiadajace status rezydenta lub obywatelstwo Wielkiej Brytanii
  • osoby, które po 30 kwietnia 2004 legalnie przepracowaly na terenie Zjednoczonego Królestwa 12 miesiecy bez przerwy (tzn w ciagu tych 12 miesiecy okres, w którym osoby te nie byly zatrudnione legalnie nie moze przekroczyc w sumie 30 dni)
  • osoby swiadczace uslugi na terenie Zjednoczonego Królestwa na rzecz pracodawcy prowadzacego dzialalnosc poza granicami Wielkiej Brytanii

Co powinno zawierac nasze podanie?

wypelniony i podpisany formularz aplikacyjny (dostepny na stronie www.ind.homeoffice.gov.uk lub po podanym linkiem:
http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/sitecontent/applicationforms/wrs/formwrs.doc

  • 2 fotografie
  • paszport albo dowód osobisty (tylko oryginal dokumentu, fotokopie nie sa akceptowane)
  • list od pracodawcy potwierdzajacy zatrudnienie
  • potwierdzenie jednorazowej wplaty w wysokosci £90.00 (oplata karta platnicza, czekiem lub przekazem pocztowym)


Wniosek wraz z zalacznikami nalezy wyslac listem poleconym na poczcie na adres:
Worker Registration Scheme
PO Box 492
Durham
DH99 1WU


Co nastepuje po wyslaniu wniosku?

W przypadku niewyslania któregos z wymienionych dokumentów lub nieprzychylnego rozpatrzenia wniosku przez urzedników, aplikacja zostanie odeslana do nadawcy z pisemnym wyjasnieniem powodów jej odrzucenia.
Osoby, które zatrudnione sa u wiecej niz jednego pracodawcy powinny uzyskac zaswiadczenia dla kazdego z nich z osobna.

Czas rozpatrywania wniosku i przyznania Karty Rejestracyjnej trwa zwykle od 2-4 tygodni. W tym czasie powinnismy otrzymac z Home Office zwrot wyslanych dokumentów tozsamosci oraz certyfikat rejestracyjny z indywidualnym numerem rejestracyjnym zaczynajacym sie od znaków A8/……. Kopie tego certyfikatu otrzyma tez nasz pracodawca.

W przypadku zmiany miejsca zatrudnienia nalezy ponownie zlozyc aplikacje do Home Office w celu jej uaktualnienia. Kazda kolejna aplikacja, za wyjatkiem pierwszej, jest nieodplatna. Nalezy wyslac tylko nowy formularz aplikacyjny bez dodatkowych dokumentów ani zdjec. W nowym wniosku nalezy wpisac numer identyfikacyjny z naszej karty rejestracyjnej oraz podac dane nowego pracodawcy.
Program Rejestracji Pracowników opiera sie na ciaglosci zatrudnienia, dlatego nie ma ograniczenia co do ilosci pracodawców, u których podejmujemy zatrudnienie.


Korzysci wynikajace z rejestracji

Po 12 miesiącach nieprzerwanego legalnego zatrudnienia w Wielkiej Brytanii, które jest udokumentowane w Programie Rejestracji Pracowników uzyskamy wiele udogodnień. Nie będziemy musieli już rejestrować się w Programie. Otrzymamy mozliwosc ubiegania sie o status rezydenta Wielkiej Brytanii, a w dlaszej kolejnosci obywatelstwa. Ponadto uzyskamy przywileje, jakie posiadają obywatele starych państw członkowskich. Będziemy mieli prawo do swobodnego przemieszczania się oraz do zamieszkania w Wielkiej Brytanii na mocy prawa Unii Europejskiej. Jako osoba legalnie zatrudniona podlegamy brytyjskiemu prawu pracy, które określa m.in. czas pracy, minimalne wynagrodzenie, ochronę prawną przed nieuczciwym pracodawca, kwestię urlopów.

Magdalena Wilson / Kelburn Recruitment